Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Publisert 21.oktober 2020

"Kraftige oppbremsinger når batteri er fulladet er effektivt, bilen bruker da skiver og klosser fordi ikke har behov for rekuperasjon når batteriet er fulladet. Oppbremsing når bilen står i nøytral vil ha samme effekt." Fagteknikker Thor-Arne Øygarden forteller at bremsene på el- og hybridbiler til en viss grad er mer utsatt for rust på grunn av kjørestilen som følger med rekuperasjon.

Alle som eier en elbil har hørt om rekuperasjon. Betydningen av begrepet er at du gjenvinner energi når farten på bilen senkes. Teknisk Ukeblad beskriver prosessen med elbiler og hybrider slik:

(...) "Du får tilbake energi når du reduserer hastigheten. Når elmotoren bremser opp kjøretøyet, genererer den strøm som føres tilbake til batteriet. Det gjelder å tyne så mye som mulig ut av denne muligheten. Når du må stoppe, bør du slippe opp på gassen slik at du ruller til stopp. Jevn flyt i kjøringen er viktig for å hindre unødvendig energiforbruk."

Rekuperasjon gjør at rekkevidden blir lengre, men når du bruker bremsene mindre er det også større sjanse for at de ruster. 

Forbrukerrådet skriver følgende på sine nettsider om rust og bremser: "De fleste biler har bremseskiver innenfor både forhjulene og bakhjulene. Bremseskiver er laget av stål og er dermed utsatt for rustangrep. Risikoen for rustangrep er spesielt stor i områder der veiene saltes i vinterhalvåret. Fordi rust kan redusere skivenes bremseeffekt, kontrolleres skivene i sammenheng med service og EU-kontroll. Hvis kontrollen avdekker mer enn 25 prosent rust på en av bremseskivas sider, vil du bli pålagt å skifte den." 

bremsesak.jpg

Fagteknikker Thor-Arne Øygarden. 

Kraftig oppbremsing når bilen er i nøytral eller fulladet kan altså hjelpe mot rustangrep, men husk at oppbremsingen må skje på en forsvarlig måte. 

Les våre beste tips om hvordan du kan bevare rekkevidden på din elbil her.